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Date: October 23rd, 2020 
To: Shelbyville Plan Commission Members 
 
RE: Response to  comments about the Fence Standards 
 
This memo is in response to comments brought up about the current Fence, Hedge and Wall 
Standards (UDO 5.17 FW-01 and 5.18 FW-02, see attached) 
 
The concerns raised were: 

1. Location: residents are asked to build 3 feet from the property line, but are not required 
to do so, they can actually build a fence on the property line which can cause 
trespassing issues due to maintaining the fence, disputes over property lines, and issues 
with matching current property owners' lawn.  

 
The ordinance states in Section 5.17 FW-01 (A) 2. Setbacks:  All fences, hedges, and 
walls may be permitted ​up to any property line as long as the property owner is able 
to maintain both sides of the fence. ​ No fence, hedge, or wall may be placed in any 
right-of-way or required sight visibility triangle that is more than two feet six inches (2'6") 
tall. 

 
Staff recommends no change to these standards for a number of reasons: (1) Requiring 
a setback for fence locations would prohibit neighbors from jointly installing a fence. This 
is a very common practice due to the fact that both neighbors then have use of their 
entire back yard while also being able to split the cost of the fence between both 
neighbors. (2) A setback for fences would decrease usable space in someone’s 
backyard, and in certain neighborhoods, downtown for instance, the backyards are not 
very large to begin with. (3) Along the same lines, a fence setback could create a “dead 
space” between properties where neither neighbor could use this space. This could also 
increase the likelihood that this space between fences is maintained less and becomes a 
nuisance.  

 
2. Material: if an HOA does not regulate material then there are no standards for the type of 

material to be used. 
 
The ordinance states in Section 5.18 FW-02 (B) 1. ​Permitted Materials​: Wood, 
composite wood, stone, masonry, wrought iron, decorative metal, PVC, vinyl, zinc or 
powder coated chain link, and galvanized chain link shall be permitted materials for 
fences and walls. Fences may incorporate chicken wire or mesh wire only if the wire is 
within wooden framed panels. Other similar materials may be used as determined 
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comparable by the Zoning Administrator. In no instance shall this be interpreted as 
prohibiting the use of invisible fences, and;  
(B) 2. ​Prohibited Materials​: Fences and walls shall not incorporate chicken wire or 
mesh that is not within wooden framed panels, mesh wire, agricultural wire, metal or 
plastic slats within chain links, standing-seam metal panels, barbed wire, above grade 
electrified wires, razor wire, glass, sharpened top spikes, or similar hazardous materials. 
 
Staff recommends that this section only be amended if the Plan Commission feels that 
the list of permitted and prohibited materials is not sufficient and needs revisited. This 
section was amended in 2018 when this list of permitted and prohibited materials was 
added.  
 

3. Height: if an HOA does not regulate height then there are no standards for height listed.  
 

The ordinance states in Section 5.18 FW-02 (A) 1. ​Height​:  Fences, hedges, and walls 
shall not exceed eight (8) feet in height in any side or rear yard or three (3) feet in height 
in any front yard.  For the purposes of this requirement, the front yard shall be defined 
as all areas located between any adjacent streets and the walls of the primary structure 
that face them. 

 
Staff recommends that this section only be amended if the Plan Commission feels that 
the heights listed are not appropriate for the community. These current height standards 
are fairly common among other communities and the staff has not noticed this being an 
issue in the past.  

 
4. Permits: permits are not required.  

 
The ordinance states in Section 5.17 FW-01 (A) General Requirements:  Fences, 
hedges, and walls ​shall be permitted in all zoning districts without a permit​ subject 
to conformance with the following requirements: 

 
Staff recommends that this section not be amended. There is no set of national or model 
building code requirements for fence construction. As with most building and permitting 
rules, fence restrictions are enforced at the local (city, municipality, county, state, etc.) 
level and can vary from one area to the next. The City of Shelbyville Planning and 
Building Department sees/hears two (2) major complaints; 1) from the City perspective 
homeowners build a fence with the non-structural side facing inward and 2) neighbor 
complaints about the location of fences. The first issue is usually resolved when staff 
contacts the homeowner informing them of the requirement. The second issue is a civil 
matter. Staff always encourages homeowners to know where their property lines are or 
get a survey before installing a fence or any accessory structure. The addition of 
permitting and inspecting responsibilities would place an unnecessary burden and 
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additional administrative costs which the Planning and Building Department does not 
have the resources for. 

 
The City currently provides educational material, both hard copies and online resources 
to assist homeowners with building a fence in accordance with the Unified Development 
Ordinance and avoiding any issues. Homeowners that do not inquire about the fence 
standards are also unlikely to obtain permits to build a fence. ​Adding a permit would only 
increase the cost of building a fence for homeowners.  

. 
The vast majority of fences are constructed without any issues or problems. Staff recommends 
that the current standards regulating fences not be changed, unless the Plan Commission 
would like to address issues concerning height or materials.  
 
Please feel free to contact our office with any questions or concerns prior to the meeting.  
 
Respectfully, 

 
Adam M. Rude 
Director, Planning and Building Department 
City of Shelbyville, Indiana 
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Article

Page 5-24 The City of Shelbyville, Unified Development Ordinance

5Fence, Hedge, and Wall Standards (FW)
5.17	 FW-01:  General Fence, Hedge, and Wall Standards

These Fence, Hedge, and Wall Standards (FW) apply to the following districts:

A.	 General Requirements:  Fences, hedges, and walls shall be permitted in all zoning districts without a permit subject 
to conformance with the following requirements:
1.	 Structural Face:  All fences and walls shall present the non-structural face outward.
2.	 Setbacks:  All fences, hedges, and walls may be permitted up to any property line as long as the property owner 

is able to maintain both sides of the fence.  No fence, hedge, or wall may be placed in any right-of-way or 
required sight visibility triangle that is more than two feet six inches (2'6") tall.

3.	 Buffer Yards:  No fence or wall may be placed in any required buffer yard that does not specifically provide for 
the inclusion of fences.

4.	 Maintenance:  All fences, hedges, and walls shall generally be kept in good repair.
5.	 Gates:  All gates located within three (3) feet of a sidewalk or driveway shall only swing inward.  At no time 

can any gate that opens outward encumber a sidewalk or other public way.
B.	 Height Exceptions:  Fences specifically required by this Ordinance for screening, enclosing swimming pools, or 

other purposes may exceed the maximum heights established by this Article in a manner consistent with the specific 
alternate requirements of this Ordinance.

C.	 Height Measurement:  The height of a fence shall be determined by measuring from grade level to the highest point 
of the fence, including any posts or finials.

5.18	 FW-02:  Residential Fence, Hedge, and Wall Standards
These Fence, Hedge, and Wall Standards (FW) apply to the following districts:

A.	 Height Requirements:
1.	 Height:  Fences, hedges, and walls shall not exceed eight (8) feet in height in any side or rear yard or three (3) 

feet in height in any front yard.  For the purposes of this requirement, the front yard shall be defined as all areas 
located between any adjacent streets and the walls of the primary structure that face them.

2.	 Corner Lots:  On corner lots, fences, hedges, and walls may be placed in rear yards and areas designated as 
front yards located along the side of the primary structure (i.e. the home) as long as it is outside the sight 
visibility triangle; and shall not exceed eight (8) feet in height.

B.	 Material Requirements:
1.	 Permitted Materials: Wood, composite wood, stone, masonry, wrought iron, decorative metal, PVC, vinyl, zinc 

or power coated chain link, and galvanized chain link shall be permitted materials for fences and walls. Fences 
may incorporate chicken wire or mesh wire only if the wire is within wooden framed panels. Other similar 
materials may be used as determined comparable by the Zoning Administrator. In no instance shall this be 
interpreted as prohibiting the use of invisible fences.

2.	 Prohibited Materials: Fences and walls shall not incorporate chicken wire or mesh that is not within wooden 
framed panels, mesh wire, agricultural wire, metal or plastic slats within chain links, standing-seam metal 
panels, barbed wire, above grade electrified wires, razor wire, glass, sharpened top spikes, or similar hazardous 
materials.

5.19	 FW-03:  Parks and Recreation and Business Fence, Hedge, and Wall Standards
These Fence, Hedge, and Wall Standards (FW) apply to the following districts:

A.	 Height Requirements:  Fences, hedges, and walls shall not exceed eight (8) feet in height in any side or rear yard 
and shall not extend past the front facade of the primary structure.

B.	 Prohibited Fences:  All electrified, razor wire, and stockade fences are prohibited on all lots not used for agricultural 
purposes.


